Pazar, Mayıs 30

Güney Afrika 2010 incelemeleri {A Grubu}

Bu grupla ilgili konuşmaya başlamadan önce hayatın tesadüflerle dolu olduğunu bir kez daha gözler önüne sermek istiyorum.2010 Dünya Kupası'nda evsahibi Güney Afrika ile grupta yer alan Fransa,Uruguay ve Meksika 1966 Dünya Kupası'nda da ozamanın ev sahibi İngiltere ile aynı grupta yer almıştı.

Bugüne kadar gruptan çıkamayan bir ev sahibi hiç olmamıştı ve şimdi herkesin aklındaki en büyük sorulardan biri Carlos Alberto Parreira yönetiminde izleyeceğimiz Güney Afrika'nın bunu başarıp başaramayacağı.Parreira'nın da dediği gibi bu turnuva ne çok kolay ne de ölüm grubu olarak adlandırılabilecek gruplara sahip ancak kendilerinin de bulunduğu A grubu gerçekten en ilginç olabilecek grupların başında gibi duruyor.

Evsahipliği kontenjanından katılma hakkı kazanan Güney Afrika(83),son 4 seferinde hep 2.turda elenen ve ardarda 5.Dünya Kupası'na katılan Meksika(17),playofflarda Kosta Rika'yı eleyerek gelen 2kez bu kupayı kaldırmış Uruguay(16),elemelerde epey zorlanan ve playofflarda İrlanda'yı hepimizin bildiği üzere Henry'nin eliyle düzelttiği toptan gelen golle eleyerek katılan Fransa(9).

Güney Afrika takımı şüphesiz evinde düzenlediği şampiyonada öncelikle gruptan çıkmak istiyor ve bu doğrultuda Parreira gibi bir hoca ile çalışıyorlar.Takımın en önemli özelliği Afrikalıların genetiğinde var olan atletiklik ve çabukluğa sahip oyunculardan oluşmaları.

Gol yollarında sıkıntı çeken takımın ilk 11'inin uc bölgesinde bir sürpriz olmazsa 2002 Dünya Kupası öncesinde milli takımımıza bir hazırlık maçında gol de atan Benni McCarthy olacak.Takımda diğer dikkat çekebilecek isimler Steven Pienaar(Everton),Aaron Mokoena(Portsmouth) ve McCarthy'nin partneri olacak Bernard Parker(Twente).

Uruguay milli takımı şaşalı günlerini arıyor desek yanlış olmaz.2 kez bu kupayı kazanan takımın en önemli özelliği şüphesiz mücadeleci,güce dayalı savaşçı oyuncuları ve özellikle sağlam savunmaları.Lugano aslında Uruguay futbolu ve futbolcusunun sembol isimlerinden biri olarak gösterilebilir.

Bu mücadeleci oyunun yanısıra teknik oyunculara da sahip Uruguay takımı zaman zaman beklenmeyecek derecede kötü oyun sergileyebilme özelliğine de sahip.Luis Suarez Ajax'ta çok iyi bir sezon geçirdi ve Uruguay'ın elde edebileceği başarılarda başrolu oynayabilir.Keza Diego Forlan'ın Atletico Madrid'i kendi başına Uefa şampiyonluğuna taşıması da takım için önemli olacak.Diğer dikkat çekebilecek isimler Diego Lugano ve Porto'lu Christian Rodriguez.

Meksika ile ilgili konuşmaya başlamadan önce kısa bir genel kültür bilgisi verelim.Miller niyetine içilen Mariachi Meksika'da bir müzik tarzı.Ve bu müziği dinlerken tekila içiliyor.Tekila Meksika'yı Dünya'ya tanıtan şeylerin başında geliyor.

Her zaman bünyesinde yetenekli isimleri barındırmış Meksika takımı şimdilerde defansif olarak Barca'lı Rafael Marquez,orta sahanın ofansif yönünde 37 yaşındaki efsane Cuauhtemoc Blanco ve ileri uçta eski Villareal şimdinin West Ham'lısı Guilerme Franco omurgası üzerine kurulu gibi duruyor.

Elemelerde Honduras'a mağlup olma başarısını! gösteren Meksika takımı gol atmakta sıkıntı yaşayabiliyor.Bu turnuvada Galatasaray'lı Dos Santos ve Arsenal'in genç yeteneği Carlos Vela ile bu sıkıntıyı aşmaya çalışacaklar.

Ve geldik bu grubun favorisi,98 yılında ev sahipliği yaptığı turnuvada ilk ve tek şampiyonluğunu kazanan Fransa'ya.Turnuvadan sonra görevini Laurent Blanc'a bırakacak olan Domenech'in hazırlık maçlarında defansif oyundan vazgeçtiğini gördüğümüz Fransa takımı İrlanda'yı adil olmayan şekilde eleyerek geldikten sonra epey eleştirilmişti.

Ancak bu onların kağıt üstünde değil grubun turnuvanın en üst düzey kadrolarından birine sahip oldukları gerçeğini değiştirmiyor.Tek sıkıntıları savunmanın göbeğinde sürekli oynayacak istikrarlı bir ikili yakalayamamış olmaları olsa gerek.

Defans bölgesinde özellike Patrice Evra'nın(ManU) iyi bir sezon geçirmiş olması,muhtemelen son turnuvasını oynayacak olan ve takımı kendi elleriyle! turnuvaya taşıyan Thierry Henry'nin oyunu,yine mükemmel birer sezon geçiren Ribery(B.Münih) ve Anelka'nın yanısıra Bordeaux'da harikalar yaratan Gourcuff'u dikkatle izlemek gerekecek.

Yukarda bahsettiğimiz etkenler ışığında Fransa'nın grup liderliği adına en ciddi aday olduğu kaçınılmaz bir gerçek.Gruptan çıkacak 2.takım için büyük çekişme olacağı şüphesiz.Açılış maçında Güney Afrika'nın Meksika'ya karşı alacağı sonuç çok önemli ancak o maçı kazansa dahi sonraki maçlarda varlık gösterememesi Afrika için hayalkırıklığının habercisi olabilir.Keza Güney Afrika'nın beklentilerin altında kalması sonrası grubun en kritik maçı Uruguay-Meksika maçı olacaktır.Uruguay grubun hatta turnuvanın sürpriz takımı olabilecek potansiyele sahip aslında.Ancak son Konfederasyon Kupası yari finalinde Brezilya'ya son dakikalarda yediği golle elenen Güney Afrika takımını ev sahipliğini de yaptığı turnuvada hafife almamak gerek.

{EDİT:Güney Afrika'da milli takımın en golcü ismi Benni Mc Carthy'nin yerine 33 yaşındaki Siyabonga Nimvete'ye şans vermiş Parreira.}

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...