Pazar, Ocak 24

AVRUPA'DA SON 10 YILIN EN İYİ 10 LİGİ



Böyle bi sıralama yapmak için gözönüne alınması gereken kriterler çok fazla.Bazıları için geçerli olupta diğerleri için olmayacak koşulların da söz konusu olduğu göz önüne alındığında en mantıklı karşılaştırmanın bu liglerden çıkan takımların Avrupa kupalarında elde ettikleri başarıları kıyaslamakla elde edilebileceği kesin.

9.Turkcell Süper lig,Ukrayna Premier ve Hollanda Eredvisie


Bu 3 lig arasından 9 ve 10. sıralar için kesin seçim yapmak zordu çünkü bu 3 ligden de birer takım uefa kupasında bir finale çıkan takıma sahiplerdi.Ve bu 3 takım da kupayı kazanma başarısı göstermişti.

Galatasaray 2000 yılında ülkemiz için ilk ve şu ana dek tek olacak şekilde milenyumun ilk Uefa kupasını Arsenal'i 0-0 biten maçın ardından penaltılarda yenerek kazanan takımı olmuştu.

2002 yılında Hollanda'nın De Kuip stadının sahibi Feyenord Borussia Dortmund'u ağırlarken maçı Pierre Van Hooijdonk'un 2 golüyle Feyenord 3-2 kazanıyordu.Ozamanın kadrosunda Van Persie,Bonaventure Kalou,Elmander,Tomasson gibi isimler de vardı.

Sonuncusu ülkemizde düzenlenen Uefa kupasının son sahibi Ukrayna'dan,yine ülkemizde çalışmış olan Mircea Lucescu'nun takımı Shaktar Donetsk Werder Bremen'i 2-1 eleyerek kupaya uzanmıştı.

8.İskoçya Premier Ligi


İskoçya ligi dendiğinde kuşkusuz akla gelen iki takım ligin bu listedeki yerini edinmesinde pay sahibiydi.

Henrik Larsson'un başı çektiği Celtic Mourinho'nun Porto'su ile karşılaştığı Uefa Kupası finalinde Larsson'un 2 kez eşitliği getirdiği maçta uzatmalarda finali kaybeden taraf oluyordu.

Celtic'i bi alt sınıfta olarak görülse de gölge gibi takip eden Rangers; içeride golsüz biten maçın ardından deplasmanda 1-0 la galip gelerek elediği Panathinaikos'un ardından aynı şekilde Lisbon'u dışarda aldığı galibiyetle elemenin yanı sıra Werder Bremen ve Fiorentina'yı da eleyerek finalde Zenit ile Manchester'da karşılaştı ancak finale gelene kadar neredeyse imkansızları başaran takım finalde bu geri dönüşü yapabilecek gücü kaybetmiş görünüyordu.

7.Fransa Lig 1


Son yıllarda kulüpler açısından istikrar sözünü içeren her cümlede kuşkusuz 'Lyon modeli' sözü geçmiştir.Evet Lyon sürekli olarak Avrupa'da çeyrek finale kadar gelme ortalaması tutturmuş olabilir,evet ararda 6-7 yıl şampiyon olmayı başarmış olabilir ancak Lyon'un final gördüğünü hatırlayanımız yok sanırım.

Monaco;Mourinho'nun başında olduğu Porto'nun,Celtic'i eleyip Uefa'yı aldığı yılın ardından Şampiyonlar ligi finalinde karşılaştığı takımdı.Porto 3-0 gibi bi skorla Monaco'yu sürklase ederek kupayı alıyordu.

Aynı sezon Drogba'nın forma giydiği Marsilya 2000 ve 2001'de Şampiyonlar Ligi oynamış Valencia'ya rakip olamıyor ve Uefa finalinde 2-0 mağlup oluyordu

6.Rusya Premier Ligi


Rus takımları Fransız ve İskoç temsilcilerinin 2 kez elde edip geri çevirdikleri kupa fırsatını geri çevirmeyip birer kez elde ettikleri 2 fırsatı da değerlendirmesini bildiler.

Cska Moskova Sporting Lisbon'u Lisbon'da ikinci yarıda 0-1 geriden gelerek 19 dakikada attıkları 3 golle yenip Uefa Kupası'na uzanıyordu.Cska kadrosunda daha sonra her transfer sezonunda ülkemize gelmesi muhtemel olarak gösterilen şimdinin Flamengo'da Adriano'ya ekürilik yapanı Wagner Love da vardı.

2 yıl önce yukarda da bahsettiğimiz gibi Zenit Rangers'ı eleyerek kupayı alan taraf olmuştu.

4.Portekiz Ligi ve Bundesliga

4.lük 5.liği seçerken bir seçim yapmak zor,ancak Portekiz ligi ufak da olsa önde gözüküyordu.Portekiz takımları 3 kez çıktıkları finalde 2 kez kupa kazanma başarısı gösterirken, Alman takımlar 4 kez elde ettikleri kupa şansını bir kez değerlendirebildiler.

Porto 2003'te Uefa'yı almasının 1 yıl ardından Şampiyonlar Ligi Kupasını evine götürerek ülkesinin yıldızı olmayı başarmıştı.Sporting Lizbon da Uefa'da hemde kendi evinde düzenlenen finale çıkmayı başarmış ancak kupayı Cska'ya hediye etmişti.

Bayern Münih;Valencia'yı ard arda 2.kez çıktıkları Şampiyonlar Ligi finalinde penaltılarda elerken,Zidane'ın attığı jeneriklik sol vole ile hatırlanan finalde Leverkusen Real Madrid'e 2-1 lik sonucun ardından yenilmekten kurtulamıyordu.

3.Seria A

İlk 3 sıradaki liglerin ortak bir özelliği var.Öyle ki son 10 yılda bu 3 ligden takımların oluşturduğu finallerde aynı ligden 2 takımın yer aldığı finaller de vardı.

2003'te Juve ile Milan İtalya liginin bilinen en iyi özelliklerinden defansın getiris olarak 0-0 sona eren maçta karşılaşmış kupa penaltılar sonucu Milan'ın olmuştu.

Ancak 2 yıl sonra Milan ülkemizde düzenlenen finalde 3-0 öne geçtikten sonra defans yapmayı unutmuş gibiydi.6 dakikada 3 gol atan Liverpool önce beraberliği ardından penaltılar sonrası kupayı kazanıyordu.

2007'de ise bu finalin rövanşı niteliğindeki maçta Milan intikamını Yunanistan'da oynanan maçta 2-1 ile alıyordu.

2.İngiltere Premier Ligi


Futbolun doğduğu yer olarak bilinen İngiltere her zaman bu tür büyük organizasyonlarda söz sahibi olmuştu.

Manchester son finalde Barcelona'ya kaybetmeseydi belki Premier Lig 1.sırada olacaktı.Ama takdir etmek gerekir ki 'nenemizin şeyi olsa,dedemiz olurdu' sözü geçerli idi ve olanlar oldu Premier lig 2.sırada yer buldu kendine.(özlü söz için Oğuz'a teşekkürler)

2005 yılından bu yana son 5 Şampiyonlar Ligi finalinde bir İngiliz ligi takımının yer almasına gözümüz alıştı.Yukarıda bahsettiğimiz 3-3 lük finalde Liverpool'un kupayı almasıyla başlamıştı bu süreç,sonraki yıl Sol Campbell'ın kafası yetmiyordu Barca karşısındaki Arsenal'e.2007 2005'in rövanşına sahne olurken,2008 İngiliz finaline sahne oluyordu.1-1 le penaltılara giden maçta John Terry'nın ayağının kayması sonucu Rusya'da ManU'nun kazandığı kupayı hepimiz hatırlıyoruz şüphesiz.

2001 yılında Liverpool Alaves'i safdışı bırakıp Uefa'yı kazanırken,İngilizlerin kaybettiği Uefa finalleri de olmuştu.2000'de Arsenal 2006'da Middlesbrough finalde kaybetmişlerdi.

1.La Liga


Yukarıda bahsettiğimiz 8 öncülde neredeyse tüm İspanyol temsilcilerin yer aldığı maçlardan bahsettim.Hem İspanyol hem İngiliz takımları bu süreçte 5 er kez final göremyi başardılar Avrupa'da ancak İspanyollar 4 kez kupaya uzanırken İngilizler 2kez bu mutluluğu yaşayabildi.

Son 10 yılık süreçte 6 İspanyol takımı finalde yer almayı başarırken İngiliz takımları 5 te kaldı.2000'li yıllarda oynanan 20 finalin 9 unda yer alan İspanyollara karşılık İngiliz takımları 8 finalde yer almayı başarabildi.

Ayrıca İspanya,iki takımının da yer aldığı bir Şampiyonlar Ligi finalinin yanı sıra iki takımını aynı anda Uefa kupası finalinde de bulunmasının gururunu yaşadı.

İşte bu şekilde La Liga son 10 yılın Avrupa'da en iyi ligi olmayı başardı..

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...