Toure aynı ilacı karısının da kullandığını ve tek amacının biraz zayıflamak olduğunu söylemiş.Her nekadar doping içerikli olduğunu bilmeden kullandığını söylesede Wada'nın belirttiği bu yasaklı maddeyi İngiliz Futbol Federasyonu da tüm Premier Lig oyuncularına yasaklamış olduğu için en az 3-6 ay kadar ceza alması gündemde.
İngiltere'de 2 yıl önce aldığı bir öksürük ilacı yüzünden doping testi pozitif çıkan Sheffield Utd kalecisi Paddy Kenny'nin ardından Toure'de de 'analjezik' sıfatı altındaki bir ilaçtan doping çıkması bu maddelerin ve yasaklarının tekrar gündeme gelmesine neden oldu.
Bir kalecinin doping yapmaya ihtiyaç duyması ne kadar mantıklı? Kardeşim yasaklı madde işte diyenler olabilir.Suçu kimde aramak gerek bu tür durumlarda bilemiyorum?İlacı kullanırken kulübüne ve dolayısıyla federasyona bildiride bulunmayan oyuncuda mı,oyuncusunu bilgilendirmeyen kulüp doktorlarında mı?
Sonuç olarak Fildişi'li futbolcunun yaşadığından sonra performans arttırıcı ilaçların kullanımının serbest bırakılması ile ilgili tartışmaların artacağı bir gerçek.İlk bakışta bu ilaçların kullanımına izin verilmesinin dile getirilmesi bile çılgınca gözükmüyor değil.Sonuçta sporculara ekstra performans vererek orantısız bir ortam oluşturmalarının etik olmayışının yanı sıra ölümcül yan etkilere sahip olabilmeleri de negatif unsurlar olarak görülebilir.
İşin öbür tarafına bakacak olursak,pozitif düşündüğümüz zaman bu ilaçların tamamen serbest bırakılması tüm sporcuların bunu kullanabilmesi imkanını yaratacğından haksız rekabe unsurunu ortadan kaldırır.Sporcuların bir nevi süpermen'e benzeyecek oluşu küçük çocukların spora olan ilgisini arttırabilir.Anabolik Steroidlerin kas yapısında artış sağladığı bilinmekte.Daha çok kas daha güçlü bacaklar,daha hızlı koşabilen toplara daha sert vurabilen futbolcular demek olacaktır.Böylelikle futbolun daha yüksek tempoda oynanabilen ve uzaktan sansasyonel gollerin daha çok atılabileceği bir spor olabileceğini söylemek de mümkün.
Futbolcuların daha uzun süreler fit kalabileceğini düşünürsek,teknik becerilerini sahaya yansıtmalarının daha mümkün olacağını da söyleyebiliriz.Cristiano Ronaldo,Messi gibi adamların 90 dakika yüksek tempoda oynayıp 3 gün sonra aynı tempoda maç yapabileceklerini hayal edin.
Narkotik analjezik sınıfındaki doping içeren ilaçların kullanılması serbest bırakılırsa futbolcuların sakatlıklarından çok daha çabuk şekilde dönmesinin mümkün olduğunu gösteren çalışmalar var.
Genel olarak performans arttrıcılara izin verilmesi futbolun görsel olarak daha izlenir olmasını sağlayabilir.Bu da kulüplerin bilet fiyatları politikalarını etkileyip gelir artışı da sağlayabilir.Bir futbolcuya 50-100 m€ verecek parası olmayan kulüpler için de iyi bir haber olacaktır kuşkusuz.
Elbette bu ilaçların pek çok dezavantajı da var fakat Fifa'nın ülke olarak futbollarını parlatmalarını istediği Amerika ve Avustralya gibi ülkelerde işe yarayabileceği,ve yukarıda saydığımız pek çok olası pozitif etkisinin de olabileceği göz önüne alınırsa küresel olarak futbolun gelişimi açısından göz ardı edilmemesi ve oturup konuşulması gerektiğine inanıyorum.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder